Περί ύπνου. | Υπάρχουν τροφές για καλό ύπνο; Ποιες είναι;

Είναι γνωστό ότι η διατροφή και ο ύπνος επηρεάζουν σημαντικά τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Ωστόσο, η περίπλοκη σχέση και αλληλεπίδραση τους δεν είναι πάντα πλήρως κατανοητή.

Πολλές τροφές επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, ενώ η επιλογή ενός συγκεκριμένου φαγητού ή ποτού μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολέψει τον νυχτερινό ύπνο. Ένας γενικός κανόνας είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα φρούτων και λαχανικών, καθώς οι τροφές αυτές σας παρέχουν τις απαραίτητες δόσεις βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε καθημερινά, δεδομένο που συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου σας.

Διαβάστε επίσης: Ετσι θα κοιμάστε σωστά και θα ξυπνάτε με τέλεια επιδερμίδα

Πώς η διατροφή σαμποτάρει τον ύπνο σας;

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες, η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον ύπνο. Για παράδειγμα, η έλλειψη συστατικών όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και οι βιταμίνες Α, C, D, E και K έχει συνδεθεί με τις διαταραχές του ύπνου.

Επίσης, ένα γεύμα πλούσιο σε επεξεργασμένους (λευκούς) υδατάνθρακες, άρα και με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας και την ποιότητα του ύπνου. Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων συνδέεται με τον διακοπτόμενο ύπνο, αλλά και με μείωση της διάρκειας των βαθύτερων και πιο αποκαταστατικών σταδίων του ύπνου.

Ένας άλλος συχνός «υπαίτιος» του κακού ύπνου είναι το αλκοόλ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ τις βραδινές ώρες βοηθά μεν να επέλθει ταχύτερα ο ύπνος, ωστόσο λίγο αργότερα,  όταν εξασθενήσει η επίδραση του αλκοόλ, προκαλούνται διακοπές στον ύπνο και κυρίως στα βαθύτερα στάδιά του. Παράλληλα, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας στα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Μία ακόμη αιτία που μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και συνδέεται με τη διατροφή είναι η καούρα. Τα άτομα που είναι επιρρεπή στις καούρες πρέπει να αποφεύγουν τα τηγανητά, τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα καυτερά και όξινα φαγητά, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ιδίως τις βραδινές ώρες. Παράλληλα, συνιστάται να καταναλώνουν το βραδινό τους όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τροφές για καλό ύπνο

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Για παράδειγμα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν το σώμα να ρυθμίζει τα επίπεδα της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που διευκολύνει τον ύπνο και παράγει τη χαλαρωτική σεροτονίνη. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι τα πουλερικά, ο σολομός, η μπανάνα και η πατάτα. Ένα ακόμη συστατικό που ρυθμίζει τη σεροτονίνη είναι ο χαλκός, ο οποίος βρίσκεται στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στις πατάτες και στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά.

Το ασβέστιο, επίσης, δρα σαν φυσικό ηρεμιστικό, καθώς χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, αλλά και στους σπόρους chia και τα αμύγδαλα.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 λεπτά που δεν πρέπει να αμελήσετε για έναν τέλειο ύπνο!

Διατροφή και ύπνος: Σχέση... ζωής!

Τι συμπεραίνουμε απ'όλα αυτά; Η διατροφή που σας βοηθά να διατηρήσετε την ενέργεια, τη σωματική υγεία και την πνευματική διαύγεια σας είναι εκείνη που ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του ύπνου σας. Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές, αποφύγετε τις έτοιμες, επεξεργασμένες τροφές και θα διαπιστώσετε ότι το βράδυ θα κοιμάστε πιο εύκολα και το πρωί θα ξυπνάτε με περισσότερη όρεξη και ενέργεια!

Σμαράγδα Ριζούδη