Περί ύπνου. | Έτσι θα κοιμάστε σωστά και θα ξυπνάτε με τέλεια επιδερμίδα!

Διαβάζουμε και ακούμε συχνά, ότι οι ώρες του ύπνου είναι απολύτως απαραίτητες και σημαντικές για την επιδερμίδα μας. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά τις ώρες αυτές στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, πώς σχετίζεται ο ύπνος με την περιποίηση της επιδερμίδας μας και πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε να επιτελέσει τις σημαντικές λειτουργίες της όσο εμείς κοιμόμαστε;

Οι ώρες του ύπνου είναι αυτές, κατά τις οποίες το δέρμα μας ξεκουράζεται, χωρίς να δέχεται τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Αυτές τις ώρες μπαίνουν σε λειτουργία επανορθωτικοί μηχανισμοί του δέρματος, έτσι ώστε με την πολύτιμη βοήθεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος να επιδιορθώσουν τις κυτταρικές βλάβες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας της δράσης της UV-ακτινοβολίας και των ελεύθερων ριζών. Είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται οι απαραίτητες για το δέρμα, αλλά και συνολικά για την υγεία, ώρες ύπνου καθημερινά, οι οποίες υπολογίζονται σε 6-8 ώρες βραδινού ύπνου για τους ενήλικες και σε 8-10 ώρες για τα παιδιά, ώστε να παρέχουμε στο δέρμα μας επαρκή χρόνο για να μπορέσει να θέσει σε λειτουργία τους επανορθωτικούς του μηχανισμούς και να ανανεωθεί σε βάθος.

Εξάλλου, τις ώρες που κοιμόμαστε μειώνεται η κυκλοφορία των ορμονών του στρες στον οργανισμό, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα επίπεδα των αυξητικών ορμονών, με αποτέλεσμα το δέρμα να ενεργοποιεί τους μηχανισμούς παραγωγής νέων κυττάρων και να ανανεώνει τον κολλαγόνο ιστό, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για τη στήριξη, τη σφριγηλότητα, τη λεία υφή και την υγιή, νεανική όψη του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: Τα 10 λεπτά που δεν πρέπει να αμελήσετε για έναν τέλειο ύπνο

Επιπλέον, πολλά προϊόντα περιποίησης που διαθέτουν ευεργετικές, αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα μας, όπως είναι η ρετινόλη και η βιταμίνη C, μπορούν να δράσουν πολύ καλύτερα τη νύχτα, καθώς δεν επηρεάζεται η σταθερότητα των μορίων τους και κατ’επέκταση η δράση τους από το ηλιακό φως, ενώ παράλληλα η έλλειψη UV- ακτινοβολίας μειώνει σημαντικά την πιθανότητα δερματικών ερεθισμών από την εφαρμογή τους.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι τις ώρες του ύπνου αυξάνεται κατά κανόνα η θερμοκρασία του δέρματος μας και μειώνεται η παραγωγή σμήγματος. Αυτό, αν δεν αντιμετωπιστεί με τη χρήση των κατάλληλων δερμοκαλλυντικών προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη διαδερμική απώλεια νερού, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα υγρασίας των δερματικών κυττάρων και να προξενείται συχνά αφυδάτωση του δέρματος.

Η σωστή προετοιμασία της επιδερμίδας πριν τον ύπνο

Για να προετοιμάσουμε ακόμα καλύτερα το δέρμα μας, ώστε να αποκομίσει όλα τα οφέλη ενός καλού βραδινού ύπνου είναι σημαντικό να έχουμε αφαιρέσει με ειδικό καθαριστικό προϊόν όλα τα υπολείμματα σμήγματος, σκόνης της ατμόσφαιρας και μακιγιάζ.

Τα ιδανικά προϊόντα για τη βραδινή περιποίηση της επιδερμίδας

Επιπλέον, οι ώρες του βραδινού ύπνου, όπου η παραγωγή σμήγματος από το δέρμα μειώνεται και η διαδερμική απώλεια νερού αυξάνεται, αποτελούν τον κατάλληλο χρόνο για τη χρήση βαθιά ενυδατικών και αντιγηραντικών προϊόντων, αλλά και εξειδικευμένων αντιοξειδωτικών ορών σύσφιγξης και τόνωσης. Επιλέγουμε προϊόντα που περιέχουν θρεπτικά για το δέρμα πεπτίδια, αντιοξειδωτική βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ και πανθενόλη, που προσφέρουν λάμψη και βαθιά ενυδάτωση, αλλά και ρετινόλη, η οποία διαθέτει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα πολύτιμα αυτά συστατικά μπορούν να δράσουν διεγερτικά και βοηθητικά στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης των δερματικών βλαβών που τίθενται σε λειτουργία στη διάρκεια της νύχτας.

Διαβάστε επίσης:Τα στοιχεία που καταπολεμούν τις αϋπνίες

Περιποίηση της επιδερμίδας: Η επιλογή των κατάλληλων λευκών ειδών διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο

Επιπρόσθετα, για να επιτύχουμε όλα τα πολύτιμα οφέλη ενός καλού ύπνου, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία που έχει η ποιότητα των λευκών ειδών με τα οποία το δέρμα μας έρχεται σε επαφή σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Υφάσματα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως είναι το καθαρό οργανικό βαμβάκι, δίνουν στο δέρμα μας τη δυνατότητα να αναπνέει καλύτερα και να επιτελεί ευκολότερα τις λειτουργίες κυτταρικής ανανέωσης που συνδέονται με τον ύπνο, ενώ η χρήση τους μειώνει παράλληλα το ενδεχόμενο εμφάνισης αλλεργικής δερματίτιδας εξ’επαφής, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη χρήση συνθετικών υφασμάτων.

Η σημασία της επιλογής των κατάλληλων λευκών ειδών για την παιδική επιδερμίδα

Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτό ιδίως για τους μικρούς μας φίλους, καθώς το παιδικό δέρμα είναι λεπτότερο, με έναν πολύ πιο ευαίσθητο και εύθραυστο δερματικό φραγμό, κάτι το οποίο καθιστά το δέρμα των παιδιών πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ερεθισμών και αλλεργικού τύπου αντιδράσεων. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να επιλέγουμε υφάσματα και λευκά είδη από φυσικό οργανικό βαμβάκι και να αποφεύγουμε συνθετικές ίνες, έτσι ώστε το δέρμα των παιδιών να παραμένει προστατευμένο και ασφαλές καθ’όλη τη διάρκεια των ωρών του ύπνου.

Ο βραδινός ύπνος, λοιπόν, αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο μας για την υγεία του δέρματος και για αυτό δε θα πρέπει να παραλείπεται, καθότι προσφέρει ξεκούραση και αναζωογόνηση στη δομή και τη λειτουργία των δερματικών κυττάρων.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως όσο κοιμόμαστε, δίνουμε στο δέρμα μας τη δυνατότητα να επουλώσει τις βλάβες της καθημερινής μάχης με τους επιζήμιους περιβαλλοντικούς παράγοντες και να ανανεωθεί συνολικά.

Αξίζει να του χαρίζουμε αυτόν τον χρόνο, λοιπόν, κάθε βράδυ!

Δρ. Κορίνα Τζίμα