20 jaar Coco-Mat in Chalandri, meer dan 20 jaar geschiedenis

20 χρόνια Coco-Mat Χαλάνδρι, 20+ χρόνια ιστορίας

De Coco-Mat winkel in Chalandri - de eerste COCO-MAT winkel - viert dit jaar zijn 20e verjaardag met twee weken vol aanbiedingen.

Laat me je een verhaal vertellen. Een verjaardagsverhaal, een van die verhalen die je motiveren.

1998. We zijn bij COCO-MAT Chalandri, op 25 maart Street, een winkel op de hoek. Oud en bewust verouderd. Het personeel daarentegen is altijd jong en opzettelijk jeugdig.

Een belangrijk onderdeel ervan, een van de vaders van het COCO-MAT project: Paul Evmorfidis. De man die toen, net voor 2000, 's morgens vroeg opstond om het werk te verslaan en zich niet door het werk te laten verslaan. Degene die je drie verschillende talen tegelijk hoorde spreken om alle klanten tegelijk tevreden te stellen. En op magische wijze lukte hem dat. Geluk? Waarschijnlijk geluk en talent samen. En natuurlijk een kostbaar product als paard van Troje: matrassen van natuurlijke materialen.

Naast Paul staat George, de man die tot op de dag van vandaag 'de winkel runt'. Sindsdien. Hij is degene die de klanten bij zijn voornaam kennen.

Zoals die motorliefhebber, ergens rond 2000. Hij komt kort voor sluitingstijd de winkel binnen, bekijkt de matrassen en verklaart zelfverzekerd: 'Maak je geen zorgen, ik zal de matrassen zelf uitproberen.... Gaan jullie je gang maar, alsjeblieft.' En dat is wat er gebeurde. Totdat ze sloten. Ze zaten aan de balie, die zich toen direct bij de ingang bevond, en hielden zich bezig met bureaucratische zaken van bestellingen en verkoop. De motorliefhebber zat in zijn eigen nirwana, in het een-na-laatste bed van de 'beddengalerij' - een dood hoekje voor de verkopers.

Iets meer dan 20 minuten later verschijnt de nietsnut met duidelijke tekenen van wakker worden aan de verkeerde kant van het bed. Vally, die met George samenwerkte, maakte koffie voor hem. Gastvrijheid, zelfs na sluitingstijd, want filosofie gaat niet alleen over slapen, het is in de eerste plaats een kenmerk van Coco-Mat mensen. En hij ging, na er vrolijk van gedronken te hebben, weg nadat hij een 'Atlas'-matras had besteld. Hij sliep goed en wij ook. Zo is de 'verkoper' niet langer anoniem en wordt hij George. Met zijn bijnaam.

Aan de andere kant is Paul misschien niet meer in de winkel, maar hij is overal. De ene dag vind je hem in Amsterdam, fietsend langs elk nog niet in kaart gebracht punt, en de volgende dag brengt hij Amsterdam naar Griekenland, fietsend door heel Kifissia. Dit zijn de onderbrekingen van zijn nooit aflatende strijd om de volgende generatie een milieu na te laten met zo min mogelijk schade.

In 1989 verscheen de eerste catalogus, getiteld "Matrassen van kwaliteit en betrouwbaarheid", en die loog er niet om. Zo is het matras begonnen, zo is het doorgegaan en zo zal het doorgaan, met de tijd en natuurlijk onze mensen als bondgenoten: George, Vally, Christina, Alexandra en vele anderen. We gingen de dans aan en dansten. In het begin kenden we de passen misschien niet zo goed, en de persoon naast ons stapte misschien een beetje op ons af, maar we gingen door met passie, heel veel passie.

En de eerste winkel in Halandri kreeg gezelschap, om precies te zijn nog eens 105 winkels. We zijn er trots op dat ons eerste "kind" 20 jaar wordt.

Gelukkige verjaardag, Coco-Mat Halandri!