Sleep Tips by COCO-MAT: Άσκηση, φυσικό φως & ήχοι 

Sleep Tips by COCO-MAT: Άσκηση, φυσικό φως & ήχοι 

Βάζω προτεραιότητα τον καλό ύπνο, σημαίνει βάζω προτεραιότητα την αγάπη για τον εαυτό μου. Όμως δυστυχώς, σήμερα οι νυχτερινές αϋπνίες, οι διαταραχές και ο ύπνος με άγχος είναι συχνά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν υπερένταση και εκνευρισμό στην καθημερινότητά μας. 

Πώς όμως μπορούμε να απολαύσουμε τον ύπνο μας και να μετατρέψουμε αυτές τις ώρες ηρεμίας σε... τελετουργικό; Οι ειδικοί του ύπνου της COCO-MAT λένε τα μυστικά για να μπορούμε να... "Sleep on Nature, Wake up on a dream"! 

Ασκηθείτε νωρίς 

Mπορεί με το φορτωμένο πρόγραμμα που όλοι έχουμε, το γυμναστήριο ή η κάθε είδους άσκηση "στριμώχνεται" κάπου στο τέλος της ημέρας. Όμως γνωρίζετε ότι η άσκηση βοηθάει στην ποιότητα της ξεκούρασης μόνο αν γίνει αρκετές ώρες πριν πάτε για ύπνο; Κι αυτό γιατί διεγείρει το σώμα, οδηγώντας στην έκκριση της κορτιζόλης -γνωστή και ως ορμόνη του στρες- , η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. Πράγμα που πολλοί επιδιώκουμε, όχι όμως το βράδυ όταν θέλουμε να κοιμηθούμε. Καλό θα ήταν προσπαθείτε να ολοκληρώσετε την άσκηση τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι ή, ακόμα καλύτερα, να ασκηθείτε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. 

Διατήρηση του ήχου σε χαμηλά επίπεδα 

Ένα κάπως προφανές tip είναι να διατηρήσετε τον ήχο σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο δεν μιλάμε για την ένταση της ανοιχτής τηλεόρασης. Μιλάμε για ήχους που δεν μπορείτε να προβλέψετε, όπως για παράδειγμα τους ήχους που ενδεχομένως να ακουστούν από γειτονικά σπίτια ή ένα κορνάρισμα από το δρόμο. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν μπορείτε να τους αποφύγετε, σας βρήκαμε τους τρόπους για να τους... καλύψετε! Το μυστικό βρίσκεται στους "λευκούς ήχους"! Είτε είναι ανεμιστήρας ή κάποια άλλη μηχανή που παράγει παρόμοιο ήχο, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ήχοι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα απασχολούν τόσο πολύ τον ύπνο σας. 

Φυσικό φως για ισορροπία στον κύκλο ύπνου 

Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν πόσο μας ωφελεί το φυσικό φως στο ξύπνημα, λίγοι όμως το εφαρμόζουν. Το φυσικό φως λοιπόν έχει τη μοναδική ικανότητα να διατηρεί το εσωτερικό μας ρολόι σε έναν υγιή κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Γι' αυτό καλό είναι να αφήνουμε ανοιχτές τις κουρτίνες και τα παντζούρια μας -αν είναι εφικτό- έτσι ώστε το φως να είναι το πρώτο πράγμα που θα δούμε το πρωί. Extra tip: Δοκιμάστε να κάνετε μικρά διαλείμματα από τη δουλειά σας κάτω από τον ήλιο για λίγη ώρα - πιστέψτε μας, είναι πραγματικά ευεργετικό! 

Δημιουργήστε μια ιεροτελεστία πριν τον ύπνο 

Οι μικρές ιεροτελεστίες στην καθημερινότητά μας είναι εκείνες που μας κάνουν να την αγαπάμε λίγο παραπάνω. Δημιουργήστε λοιπόν μία μικρή ιεροτελεστία λίγο πριν κοιμηθείτε και η χαλάρωση θα γίνει σίγουρα πιο εύκολη. Ένα βιβλίο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προετοιμαστεί κανείς για ύπνο. Επίσης, μπορείτε να διευκολύνετε τη μετάβαση από την ξυπνητή κατάσταση σε αυτή του ύπνου αφιερώνοντας ένα μισάωρο πριν κοιμηθείτε σε χαλαρωτικές δραστηριότητες. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μερικές στάσεις yoga ή πιείτε ένα ποτήρι γάλα. Αν πάλι έχετε την τάση να παίρνετε τα προβλήματά σας μαζί στο κρεβάτι, ίσως να σας βοηθήσει το να τα γράψετε σε ένα σημειωματάριο. 

Ακούγονται ευεργετικά, έτσι; Θα πρέπει όμως να κλείσουμε με μία ακόμη συμβουλή: Προτού αρχίσετε να εφαρμόζετε tips για καλύτερο ύπνο, καλό θα ήταν να αναλογιστείτε πως δεν ταιριάζουν τα ίδια σε όλους μας. Βρείτε τα tips που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα και ταιριάζουν με τη νοοτροπία σας, ώστε να τα κάνετε κομμάτι της ιεροτελεστίας που ακολουθείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι σας. 

Nighttime is my time to heal.