Τι είναι αυτό που με κάνει να διαλέγω ξενοδοχείο; Από την Ηλιάδα Κόθρα, digital marketer και founder του Living Postcards

iliada kothra face

Σε κάθε επαγγελματικό μου ταξίδι πάντα αναρωτιόμουν.

Τι είναι αυτό που με κάνει να διαλέγω ένα ξενοδοχείο;

Η φήμη του; Η άποψη των φίλων και γνωστών μου;

Η τελικά είναι η διαίσθηση μου;  Δεν κάνω σχεδόν ποτέ λάθος σε κάθε μου επιλογή. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν δυο κατηγορίες ξενοδοχείων.

Τα πολύ luxurious και τα πιο απλά.

Στα πρώτα πήγαινες για να ενισχύσεις το προσωπικό σου modus vivendi. Στα δεύτερα γιατί απλά ήθελες κάπου συμπαθητικά και καθαρά να κοιμηθείς. Ηταν αυτό αρκετό; Oχι.

Ζούμε σε εξαιρετικά αγχωμένους καιρούς. Επρεπε να συνδυάσουμε από projects και αυστηρά deadlines και τις όποιες προσωπικές ανάγκες μας, με το ρολόι να καθορίζει την κάθε μας κίνηση.

Και κάπως έτσι έχω την αίσθηση πως όλοι αρχίσαμε να έχουμε ανάγκη μια διαφορετική εμπειρία σε κάθε ξενοδοχείο που επιλέγαμε να μείνουμε.

Δεν μας έφτανε πια ένα συμμαζεμένο και αξιόπιστο μέρος για να αφήσουμε την ένταση και την κούραση μας.

Δεν μας έφτανε απλά ένα «ωραίο ξενοδοχείο» όταν κάναμε τις διακοπές μας η όταν αναζητούσαμε μια εξόρμηση λίγων ημερών.

Ψάχναμε το μενού του ξενοδοχείου, το πρωινό του, ακόμα και την δυνατότητα του να έχει ένα ενημερωμένο και μοντέρνο concept store για να κάνουμε τις αγορές μας.

Αυτή είναι η πιο δυνατή αλλαγή που έχει έρθει στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Η συνολική αναζήτηση της εμπειρίας.

Εδώ και μια δεκαετία αρκετοί νέοι επιχειρηματίες διάλεξαν να ασχοληθούν με αυτό το καινοτόμο concept της διαμονής.

Εγκαταλείποντας τις μεγάλες και απρόσωπες πόλεις, θέλησαν να δημιουργήσουν χώρους που να σε κάνουν να νιώθεις «σαν στο σπίτι σου» αλλά με μια essence  παραπάνω πολυτέλειας αλλά όχι επιτηδευμένης.

Ξαφνικά η ξεχασμένη ελληνική γη μπορούσε να δώσει καρπούς και όχι μόνο στείρα τουριστικά προιόντα.

Σε ελάχιστα χρόνια ήταν αρκετά σημαντικό να μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στις πολλές επιλογές που σου έδινε ένας χώρος διαμονής.

Την δυνατότητα του να κάνεις -για παράδειγμα- trekking, να φτιάξεις σπιτικές μαρμελάδες μαζί με την παρέα σου, να παρακολουθήσεις σεμινάρια σε ένα μη αστικό περιβάλλον,

να είσαι μέρος των δραστηριοτήτων που οι ιδιοκτήτες σου παρείχαν.

Να κάνεις spa, να χαλαρώσεις σε πισίνες που δεν θύμιζαν τις παλαιού τύπου μαζικές πισίνες αλλά διακατέχονταν από ένα Boehme πνεύμα, μοναδικού design και καλής ενέργειας.

Τα καλλυντικά που θύμιζαν ξενοδοχεία της δεκαετίας του 80 πετάχτηκαν και στην θέση τους ήρθαν φρέσκα Ελληνικά και οικολογικά cosmetic brands που σκοπό είχαν να σε κάνουν να νιώσεις ακόμα πιο «μοναδικός».

Η γέννηση του όρου boutique hotels ήταν αυτό που όλοι ψάχναμε. Και ήταν σε πληθώρα μπροστά μας, το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν απλά να διαλέξουμε την εμπειρία.

Αυτή λοιπόν ήταν η νέα τάση. Η μοναδικότητα και το customized service. Οχι απλά «κάπου να βάλω το κεφάλι μου το βράδυ».

Είμασταν επιτέλους μακριά από αυτό το κλισέ.

Πέτυχε το πείραμα; Αν δούμε τις κρατήσεις προ covid-19, αν δούμε τους ετήσους τζίρους και το social media impact πολλών τέτοιων χώρων, ναι.

Και όπως σε κάθε πείραμα, θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα αντιγράψουν το feeling του κάθε  τις παροχές, το design.

Φυσικά μπορείς να αντιγράψεις τα πάντα. Μόνο που η αληθινή και πηγαία φιλοξενία δεν αντιγράφεται ποτέ. Αυτό ή το έχει ένας ιδιοκτήτης, ένας hotelier manager, ή δεν το έχει.

Ο ανταγωνισμός φέρνει πάντα πρωτιές και τα πραγματικά καλά ξενοδοχεία με το μοντέρνο concept που ήξεραν πως να σε κάνουν να νιώσεις μοναδικός, είναι αυτά που κάθε χρόνο γεμίζουν.

Είναι αυτά τα μέρη που μόλις μπείς στο δωμάτιο θα θες να μείνεις εκεί. Aλλά πάντα θα ψάχνεις την καλή εξυπηρέτηση. Το χαμόγελο. Την όμορφη συμπεριφορά.

H ανθρώπινη επικοινωνία δεν θα βολευτεί ποτέ σε copy paste κανόνες.

Και θα είναι αυτοί οι χώροι που στο μέλλον θα φανεί πόσο συνέβαλλαν για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες στον τομέα του accommodation.

Η επόμενη εποχή που ήδη έφερε η πανδημία εστιάζει στην ανάγκη για υγειονομική ασφάλεια.

Με την ευχή λοιπόν να ξαναγυρίσουμε στις εποχές που το μόνο που είχαμε να σκεφτούμε θα είναι το ταξίδι.

Χωρίς ανασφάλεια.

Χωρίς φόβο.

 

ΒΙΟ
Η Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά είναι digital marketer και founder της διεθνούς πλατφόρμας www.living-postcards.com η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να προβληθεί στο εξωτερικό η νέα ελληνική επιχειρηματικότητα (ξενοδοχεία, προιόντα τοπικά, σχεδιαστές, εικαστικοί) και του ”Living Postcards /The Agency”.
Αρθρογραφεί σε sites του εξωτερικού και έντυπα (Bored Panda- Travelling Girl- Adorn India – Huffington Post) και δίνει συχνά ομιλίες σχετικά με το digital marketing, τον τουρισμό, το personal branding, και την γυναικεία επιχειρηματικότητα. 
Δημιούργησε με την ομάδα της την καμπάνια με τίτλο #dontacceptit με στόχο την ευαισθητοποίηση κατά της βίας των γυναικών με την στήριξη από ΜΚΟ από το εξωτερικό και το Υπουργείο Εσωτερικών /Γενικής Γραμματείας των Φύλων, 
ενώ έχει εκδώσει δύο βιβλία.
Είναι μέλος των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών ”Womentech Network” / ”Women Economic Forum” / ”Nation of Women” και έχει οργανώσει 22 business events με σκοπό τo networking και την προβολή των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.