Συνέντευξη με το διάσημο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Gian Paolo Venier Εργο: Cayo Resort στην Ελούντα

To Cayo Exclusive Resort & Spa είναι το νεότερο, design θέρετρο στην κοσμοπολίτικη Ελούντα της Κρήτης.

Οι καινοτόμοι εσωτερικοί χώροι του θέρετρου αποτελούν έργο του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Gian Paolo Venier. Πριν λίγες μέρες επικοινωνήσαμε μαζί του για να μας ξεναγήσει στον μαγικό κόσμο των δημιουργιών του.

Η σχέση του G. P. Venier με την Ελλάδα ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Από την πρώτη κιόλας επαφή του με τους Έλληνες και τον τρόπο ζωής τους έγινε τακτικός επισκέπτης της χώρας μας ενώ δηλώνει μόνιμα ερωτευμένος με τους ανθρώπους της, τα τοπία, τα χρώματα της και το Μελτέμι!

Η μύηση του GPV στο όραμα του Cayo έγινε σε μια συνάντηση στο Παρίσι στο πλαίσιο μιας διεθνούς έκθεσης. Χάρη στη σύνδεση που ένιωσε με τους εμπνευστές του και την μοναδική του τοποθεσία του Cayo η μύηση εξελίχθηκε γρήγορα σε μια γόνιμη συνεργασία.

GPV: «Προσέγγισα το Cayo σαν ένα κενό καμβά που περιμένει την κατάλληλη προσέγγιση για να αποκτήσει τη μοναδική του προσωπικότητα. Απολαμβάνω να βρίσκω παραλληλισμούς ανάμεσα στην γη και τον πολιτισμό της και προσπαθώ να τους αποτυπώσω μέσα στον σχεδιασμό μου. Στην περίπτωση του Cayo ο σχεδιασμός κινήθηκε με γνώμονα την μοναδική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου. «Χάρη στη μοναδική παλέτα χρωμάτων που δημιουργήσαμε πετύχαμε η μετάβαση από την φύση στην αρχιτεκτονική να είναι σαν «ψίθυρος».

Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε για τα δωμάτια αξιοποιεί το φως του ήλιου της Κρητικής γης αποφεύγοντας παράλληλα τις έντονες αντιθέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελείται από παστέλ χρώματα ταιριασμένα μεταξύ τους με τρόπο που αναδεικνύουν τη μοναδική θέα προς την Σπιναλόγκα.

Όλα σχεδόν τα διακοσμητικά στοιχεία του θερέτρου, από τα έπιπλα έως τα φωτιστικά, σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία. Από τις δημιουργίες του στο Cayo ο GPV ξεχωρίζει τον πολυέλαιος της σκάλας του κεντρικού κτιρίου. Κατασκευασμένος από μπαμπού και εκατοντάδες σφυρήλατες σε αλουμινίο, πεταλούδες να πετούν γύρω του, ο πολυέλαιος εκτείνεται σε 3 ορόφους και καλεί διακριτικά τον επισκέπτη να μην ξεχνά τη σημασία του να αισθάνεται ελεύθερος!. Μια άλλη καινοτομία αποτελεί η ένταξη μεγάλων χειροποίητων αγγείων, κατασκευασμένων από τοπικούς αγγειοπλάστες, στον τοίχο του λόμπι αφηγούμενα μια άλλη ιστορία.

Μιλώντας για τις πηγές έμπνευσής του, ο GPV αναφέρει ότι εργάζεται με πάθος, παρατηρώντας, καταγράφοντας και αναλύοντας διαρκώς όλα όσα βλέπει. Θεωρεί τα ταξίδια σημαντικό εργαλείο του στην αναζήτηση έμπνευσης και μια πτυχή της εργασίας του που του προσφέρει ιδιαίτερη χαρά. «Γωρίστε, ανακαλύψτε, ερευνήστε, και μετά επιστρέψτε, μεταφράστε και επανασχεδιάστε». Είναι μια αέναη διαδικασία που ο Gian Paolo Venier βρίσκει εξαιρετικά ωφέλιμη και αποτελεσματική.

Το Cayo Exclusive Resort and Spa, όνειρο και προορισμός αναζητητών υψηλής αισθητικής διακριτικής πολυτελείας  άνοιξε τις πόρτες του στις 21 Μαΐου.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.