Κάθε επιτυχία έχει δυο γονείς Από  τον Γρηγόρη Τάσιο  - Πρόεδρο ΠΟΞ 

Grigoris Tasios

Κάθε επιτυχία έχει δυο γονείς: Την αυτοπεποίθηση και την προετοιμασία. Ο ελληνικός τουρισμός έχει κάθε λόγο να νιώθει αυτοπεποίθηση.

Η χώρα μας κέρδισε πέρυσι το στοίχημα της υγειονομικής αξιοπιστίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και δημιούργησε ένα πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης.

Σήμερα η ζήτηση που υπάρχει για το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εξαιρετικά υψηλή όπως διαπιστώνεται με κάθε ευκαιρία.

Ωστόσο μόνον η αυτοπεποίθηση δεν φτάνει. Για να μετατρέψουμε τη ζήτηση σε κρατήσεις, πληρότητες και διανυκτερεύσεις απαιτείται οργανωμένη προετοιμασία.

Το πρώτο και βασικό ζητούμενο είναι η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Όσο η χώρα παραμένει στο κόκκινο είναι μάταιο να περιμένουμε πως θα έχουμε τουρισμό.

Όσο παραμένει το κόκκινο στα επιδημιολογικά, τόσο οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν πιο βαθιά σε κόκκινα δεδομένα.

Αντίστροφα, πράσινο φως στον τουρισμό θα δώσει μόνον το πράσινο χρώμα της Ελλάδας στον επιδημιολογικό χάρτη.

Αυτό σημαίνει ένταση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και υψηλό επίπεδο ατομικής ευθύνης για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Άσκοπα κορωνοπάρτι και υψηλό ποσοστό άρνησης στους εμβολιασμούς δεν συνάδουν με μια χώρα που θέλει να είναι παγκόσμιος προορισμός και η οικονομία της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα τουριστικά έσοδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση,  ως ΠΟΞ,  ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή  να δοθεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους του τουρισμού στο εθνικό εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και ήρθαμε σε επαφή με όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις – μέλη μας,

για να ενημερώσουν το προσωπικό τους να προβεί σε εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να γίνει καλύτερα ο συντονισμός και να λάβουν άμεσα ειδοποίηση για την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού τους.

Μπορεί ο εμβολιασμός να μην  είναι υποχρεωτικός αλλά είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης και ο τουρισμός οφείλει πρώτος να μεταδώσει το μήνυμα της ασφάλειας και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επόμενο κεφάλαιο στην ορθή προετοιμασία είναι η κατάσταση στα χερσαία σύνορά μας.

Ζητήσαμε άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων και τη στελέχωση τους, ώστε οι διελεύσεις των επισκεπτών μας να έχουν το λιγότερο χρόνο αναμονής.

Εικόνες όπως οι περσινές με χιλιόμετρα αναμονής και ταλαιπωρίας θα ήταν καταστροφικό να επαναληφθούν. Ο οδικός τουρισμός έχει πλέον βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα.

Ταλαιπωρία του επισκέπτη και παγκόσμιος προορισμός επίσης δεν συνάδουν και πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη πως το περσινό πάθημα έγινε μάθημα.

Καταλυτικής σημασίας είναι επίσης η οριστικοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των κανόνων που θα ισχύσουν για τα ταξίδια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε εγκαίρως σχετική πρωτοβουλία και είχαμε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την εκφρασμένη βούληση για τη θεσμοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού.

Απομένουν ωστόσο να προσδιοριστούν όλα τα τεχνικά ζητήματα και οι λεπτομέρειες που θα το καταστήσουν λειτουργικό.

Οι χώρες του Νότου πιέζουν ενόψει της έναρξης της σεζόν ωστόσο ο ευρωπαϊκός Βορράς κωλυσιεργεί, χάνεται χρόνος και δημιουργείται αρνητική ψυχολογία σε εν δυνάμει επισκέπτες όταν δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες.

Συνοψίζοντας, το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι απλά μια υπόθεση ημερομηνίας. Η επιτυχία δεν θα πέσει από τον ουρανό.

Το καλύτερο που όλοι προσδοκούμε από τη φετινή σεζόν πρέπει να το κερδίσουμε με συνεχή και συνεπή προσπάθεια.

Γρηγόρης Τάσιος  – Πρόεδρος ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων)

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.