Ποιες χώρες είναι έτοιμες για εισαγωγές-εξαγωγές ξένων τουριστών;

map hotels cocomat

Αγώνας δρόμου για τις τουριστικές χώρες ανά την υφήλιο για το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και μεγάλη σπαζοκεφαλιά.

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι απλή: Πως θα ανοίξουμε με ασφάλεια τα σύνορα μας στους τουρίστες του κόσμου, ενώ δεν έχουμε ανοίξει ακόμη τα εσωτερικά μας σύνορα;

Ήδη πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, προαναγγέλλουν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν του 2021, άλλες με σχέδιο, άλλες με γενικές ανακοινώσεις.

Ποιες όμως είναι πιο ώριμες σήμερα, σε πλάνα και σχεδιασμό για να υποδεχθούν ξένους ταξιδιώτες;

Ο πρώτος λόγος ανήκει δικαιωματικά στο Ισραήλ, που ήδη στα τέλη Μαρτίου κατάφερε να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού του και έχει ήδη ανοίξει τον εσωτερικό τουρισμό.

Με το Υπουργείο Τουρισμού της χώρας να διαμηνύει ότι το 2022 θα είναι μια κορυφαία χρονιά για τη βιομηχανία φιλοξενίας της, ετοιμάζεται με μεγάλες ταχύτητες να ανοίξει τις πόρτες στους εισαγόμενους επισκέπτες.

Η πρώτες αγορές που επενδύει είναι οι χώρες του Κόλπου, όπου ήδη έχουν δρομολογηθεί πτήσεις προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόκειται βεβαία για μια συμφωνία ανταλλαγής τουριστών, αφού και οι δυο πλευρές έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν τη συντριπτική πλειονότητα των πληθυσμών τους.

Τόσο οι πολίτες του Ισραήλ όσο και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν μπει στο στόχαστρο όλων των χωρών, αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ μεγάλο και σιγά σιγά επιτυγχάνεται η ανοσία αγέλης.

Η Πορτογαλία έσπευσε να ανακοινώσει ότι από τις 17 Μαΐου θα υποδέχεται τους Άγγλους τουρίστες είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με αρνητικό τεστ.

Βέβαια η Βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει προς το παρόν μόνο ενδείξεις για σταδιακό άνοιγμα των ταξιδιών στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου.

Τόσο οι πολίτες του Ισραήλ όσο και της Μεγάλης Βρετανίας έχουν μπει στο στόχαστρο όλων των χωρών, αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ μεγάλο και σιγά σιγά επιτυγχάνεται η ανοσία αγέλης.

Η Πορτογαλία έσπευσε να ανακοινώσει ότι από τις 17 Μαΐου θα υποδέχεται τους Άγγλους τουρίστες είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με αρνητικό τεστ.

Βέβαια η Βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει προς το παρόν μόνο ενδείξεις για σταδιακό άνοιγμα των ταξιδιών στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν επίσης σημαντικά νέα για το άνοιγμα του τουρισμού.

Η τουριστική βιομηχανία των ΗΠΑ καλωσόρισε με ικανοποίηση την απόφαση του CDC, που επιτρέπει σε όλους τους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς (2 εβδομάδες μετά τη 2η δόση)  να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα τους ελεύθερα, χωρίς τεστ και καραντίνα.

Για τους τουρίστες του εξωτερικού τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, αφού θα εκτός του ότι θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ 3-5 μέρες μετά την άφιξη τους και να ακολουθούν τους κανόνες προστασίας.

Οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας χαρακτήρισαν τις ανακοινώσεις ένα τεράστιο βήμα, όμως ζήτησαν από την αρμόδια αρχή, να ισχύουν τα ίδια μέτρα και για τους ξένους τουρίστες, αλλά και να δοθεί άδεια για την επανέναρξη της κρουαζιέρας, που όπως φαίνεται αργεί…

Η Ιορδανία εξήγγειλε τα σχέδια της να δημιουργήσει μια virus-free «Χρυσή Ζώνη», για τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν δημοφιλείς προορισμούς της όπως η Πέτρα, η Νεκρή Θάλασσα και η έρημος Ουάντι Ράμ.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτή την ώρα οριστικοποιούνται τα πρωτόκολλα και οι προϋποθέσεις, που θα είναι έτοιμα σύντομα.

Η Αυστραλία ετοιμάζεται στις 18 Απριλίου να υποδεχθεί τους πρώτους της τουρίστες, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων της.

Πρόκειται φυσικά για τους Νεοζηλανδούς και μόνο, που θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στον αγαπημένο τους προορισμό.

Σχόλιο Συντάκτη: Με την Πανδημία να «καλπάζει» στις περισσότερες χώρες του κόσμου και με τα προγράμματα εμβολιασμού να σημειώνουν τεράστια καθυστέρηση, το μέλλον της τουριστικής σεζόν του 2021 είναι αμφίβολο.
Καμία ουσιαστικά χώρα δεν έχει ανοίξει τα σύνορα της ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ενώ ελάχιστες χώρες έχουν ανοίξει τον εσωτερικό τους τουρισμό.
Φως στο τούνελ ανάβει ο προγραμματισμός των εμβολιασμών των επόμενων μηνών από τις περισσότερες χώρες που ουσιαστικά προβλέπει οτι ο ενήλικος πληθυσμός θα είναι ασφαλής.
Αυτό το εξαιρετικά πιθανό σενάριο θα φέρει βροχή κρατήσεων «της τελευταίας στιγμής». Από αρχές Ιουλίου λοιπόν  θα μπορούμε να μιλάμε για ένα κανονικό άνοιγμα της σεζόν, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε αφίξεις, έσοδα και κρατήσεις τα νούμερα του 2020, στρώνοντας το δρόμο για ένα πολύ καλύτερο 2022! 

Επιμέλεια: Βίκη Βαμιεδάκη

Η Βίκη Βαμιεδάκη είναι δημοσιογράφος και σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων

[email protected]

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.