Τα εστιατόρια, μια πανδημία και το «σύνθημα» της αλλαγής

Τα εστιατόρια, μια πανδημία και το «σύνθημα» της αλλαγής.

Αν μπορούσαμε να επιλέξουμε μια λέξη ως συνώνυμο της χρονιάς που μόλις πέρασε, ο όρος «προσαρμογή» τοποθετείται αδιαμφισβήτητα στην κορυφή της λίστας.

Καταναλωτές, επισκέπτες και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 να προσαρμόσουν τις συμπεριφορές τους σε νέα δεδομένα αναρίθμητες φορές.

Σήμερα, στην αρχή του 2021, οι έρευνες για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στον κλάδο της εστίασης διεθνώς, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα : τίποτα δεν θα παραμείνει ίδιο για τα εστιατόρια.

Είναι γεγονός πως η αλλαγή δεν αποτελεί ποτέ μια εύκολη διαδικασία για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Και αυτό συμβαίνει επειδή η δύναμη της συνήθειας σε συνδυασμό με το αίσθημα της ασφάλειας κυριαρχούν στον ανθρώπινο ψυχισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να πραγματοποιηθεί μια αλλαγή με επιτυχία, πρέπει να αλλάζουμε συνήθειες και όχι χαρακτήρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στην εστίαση εντοπίζονται στις συνήθειες επισκεπτών και επιχειρήσεων. Την αφετηρία της ιδιαίτερης αυτής διαδρομής αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του όρου του εστιατορίου.

Οι νέες συνθήκες διαμορφώνουν το επιχειρηματικό μοντέλο των εστιατορίων με τέτοιο τρόπο ώστε οι επιλογές take away και delivery να είναι διαθέσιμες ανεξαρτήτως εμπορικής τοποθέτησης.

Αυτό σημαίνει πως πλέον κάθε εστιατόριο ενσωματώνει στις λειτουργίες του υπηρεσίες ή προϊόντα, που μόλις πριν ένα χρόνο δεν είχε αξιολογήσει καν ως εναλλακτικές. 

Είναι περισσότερο από αυτονόητο ότι οι επιλογές αυτές προέκυψαν μετά την πανδημία αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις θα παραμείνουν.  Στην ίδια λογική, οι επαγγελματίες προετοιμάζονται τη νέα χρονιά να εξελίξουν την ιδέα του take away ακόμη περισσότερο.

Σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο παρατηρούμε να δημιουργούνται νέα προϊόντα όπου οι chef προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να βιώσουν όλη τη γαστρονομική εμπειρία στο σπίτι τους.

Δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που επικοινωνούν τις προθέσεις τους να μαγειρέψουν μαζί με τους πελάτες τους στο σπίτι τους και η αποδοχή θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως θετική για την ώρα…

Στην άλλη όμως πλευρά της ζυγαριάς, τα εστιατόρια καλούνται να διαχειριστούν και μια μεγάλη πρόκληση η οποία αφορά στην ελκυστικότητα του πιάτου τους σε take away format.

Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε πιάτο αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ευρύτερης γαστρονομικής εμπειρίας την οποία συνθέτουν η ατμόσφαιρα, η εξυπηρέτηση, τα σκεύη, η μουσική.

Έτσι, η μεταφορά αυτής της εμπειρίας σε ένα κουτί είναι σίγουρα ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. Αυτός ο γρίφος πιθανά δικαιολογεί την αύξηση της δημοτικότητας του comfort food για το 2021.

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του…τραπεζιού στην οποία βλέπουμε να φιλοξενείται η τάση της πληθωρικής εξατομικευμένης γαστρονομικής εμπειρίας.

Οι διοργανώσεις εορταστικών εκδηλώσεων κατ’ οίκον αποκτούν νέο νόημα για τους παρευρισκόμενους οι οποίοι προσδοκούν από τα εστιατόρια να τους προσφέρουν μια εμπειρία δίχως προηγούμενο.

Όπως φαίνεται οι αποφάσεις που τα εστιατόρια θα λάβουν εντός και εκτός θυρών είναι πολύπλοκες και η δημιουργικότητα των chef θα ξεπεράσει το όριο της κουζίνας τους.

Η αλλαγή είναι το ταίρι της προσαρμογής στη νέα διαδρομή που χάραξε η πανδημία. Το ερώτημα της νέας χρονιάς-αν και δανεικό από τον πολιτικό χώρο- είναι αναμφίβολα το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε;» και αναμένει τις απαντήσεις…

Μάγδα Πειστικού, Founder & Μanaging Director FoodEnius

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.