Πόσο κοστίζει το Digital Marketing;

Poso stixei to digital marketing

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που λαμβάνω στο inbox μου είναι «πόσο κοστίζει το digital marketing;» Από τη μια πλευρά είναι ένα πολύ ευχάριστο ερώτημα γιατί δείχνει πως όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες και στελέχη του τουριστικού κλάδου αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ένταξης του digital marketing στις δραστηριότητες και έξοδα της επιχείρησης. Από την άλλη όμως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να μεταφρασθεί με ένα «ξερό» νούμερο που θα σας απαντήσει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση που ασχολείται με το digital marketing.

Ο λόγος είναι ότι οι στρατηγικές και μεθοδολογίες υλοποίησης του digital marketing διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε επιχείρησης και πως δεν υπάρχει κάποια «φασόν» λύση. Ο επαγγελματίας digital marketeer, πριν καταθέσει οποιαδήποτε προσφορά, πρέπει να συζητήσει με την επιχείρηση και να αναλύσει:

  1. τους στόχους που θέλει να επιτύχει η επιχείρηση
  2. την προηγούμενη εμπειρία σε digital marketing ενέργειες
  3. το υφιστάμενο μείγμα πωλήσεων (Tour Operator vs OTA vs Direct Bookings)
  4. την υφιστάμενη διαφημιστική δαπάνη εάν υπάρχει
  5. το φωτογραφικό και video περιεχόμενο που διαθέτει η επιχείρηση και μπορεί να εκμεταλλευτεί
  6. την email λίστα πελατών
  7. το χαρακτήρα της επιχείρησης και ποιο είναι το κοινό που στοχεύει

Συλλέγοντας τα παραπάνω στοιχεία, θα κάνει την αρχική μελέτη όπου θα τον οδηγήσουν στις απαιτούμενες digital marketing ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Βάση αυτών ενεργειών θα μπορέσει να συντάξει και καταθέσει μια οικονομική προσφορά για την εκτέλεση μιας digital marketing στρατηγικής. Για να έχει αποτέλεσμα η όποια στρατηγική θα πρέπει να υπάρχει:

  1. ένας στόχος
  2. ορισμός των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν
  3. ορισμός των δεικτών αξιολόγησης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων

… διαφορετικά θα είναι απλά μια digital marketing ενέργεια του τύπου: «πόσο κοστίζουν 20 δημοσιεύσεις στο Facebook;»

Εάν τα παραπάνω θέτουν κάποιον προβληματισμό σχετικά με το εάν εκτελείτε σωστά την digital marketing στρατηγική, σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο μου σχετικά το πως επιλέγουμε το digital marketing συνεργάτη μας καθώς το άρθρο που επεξηγεί τι είναι το ROI (Return On Investment ή Επιστροφή επένδυσης) στο digital marketing.

Σε κάθε περίπτωση το digital marketing είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιτύχουν τους στόχους τους. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται ο χειρισμός του να γίνεται από σωστά καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου και βέβαια από την πλευρά των επιχειρηματιών/στελεχών να διαθέσουν τα απαιτούμενα ποσά που θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Tip: Ως επί το πλείστων το δόγμα «ξεκινάμε με λίγα και μετά βλέπουμε..» δεν δουλεύει!!!

Κύρος Ασφής, Managing Director Nea Mesa Tourism Marketing & Sales

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να διαγραφείτε από την λίστα μας όποια στιγμή επιθυμείτε, κάνοντας κλικ στη λέξη «unsubscribe» που θα βρείτε στο κάτω μέρος όλων των email που στέλνουμε ή στέλνοντας μας e-mail στην διεύθυνση [email protected] . Περισσότερες πληροφορίες για την διαχείριση των προσωπικών στοιχείων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα στοιχεία σας για την αποστολή των νέων μας.

Χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp για την αποστολή των ηλεκτρονικών μας νέων (newsletter). Πατώντας στο «Εγγραφή» δίνετε την συγκατάθεση σας να προωθηθούν τα στοιχεία σας στο MailChimp για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.